torsdag 8 januari 2009

Gas"kriget"

Alldeles nyss i "Ekot" framfördes att förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina gällande ryska gasleveranserna till Europa via Ukraina strandat.Det såg hoppfullt ut tidigare i dag.
Ett av skälen var att Premiärminister Putin inte ville acceptera EU-observatörer för att kontrollera hur leveranserna sköttes i Ukraina. Observatörerna skulle vara ryska
Vad som än sägs från rysk sida framkommer det allt tydligare att Ryssland( läs Putin,oavsett som president eller premiärminister) inte drar sig för att använda energin som påtryckningsmedel och destabiliseringsvapen.
Den nästan självklara slutsats som bör dras av detta är att Europa så snart ske kan bör göra sig kvitt beroendet av Ryssland i detta hänseende. Varför bygga "Nordstream" alls i detta läget?
Europas länder kan på andra sätt skaffa sig energin via kärnkraftverk,gas från Norge m.m.
Norge seglar upp som den näst största gasleverantören efter Ryssland, så kapacitet finns och risken att hamna i utpressningssituation bortfaller.
Ryssland är beroende av inkomsterna från sin gas till Europa.
Därför tror jag det skulle vara synnerligen bra både för att hindra totalberoende, för prisets skull och för att visa Ryssland att om man skall vara med i internationella ekonomiska sammanhang kan man inte sätta i gång ett "krig" så snart någon inte säger "ja och amen" till Rysslands förslag. Oavsett från vem det kommer.

Inga kommentarer: