fredag 22 januari 2010

Fördumning i Lund!

Studenterna i Lund,de som rimligen så småningom skall inta en del högre positioner i samhället, förefaller tyvärr att sikta på rekord i dumhet.
Jag trodde att det skulle finnas någon känsla för demokrati,rimlighet och ansvarstagande i Lunds studentkår. Så tycks tyvärr inte vara fallet när man på hemsidan ,tydligen på fullt allvar, hotar såga ner magnolieträden på univeritetsplatsen som protest mot demokratiskt fattade beslut.http://www.lus.lu.se
Om studentkåren i stället hade argumenterat på ett sätt som gjort att de som har att fatta besluten lyssnat och accepterat argumenten, så hade man haft stor respekt för kåren.
Nu fylls man endast av förakt och avsmak.
Man tar sig för pannan. Dumheten är tydligen monumental.
Stor tur att inte dessa individer har något reellt inflytande i viktigare frågor.
Så småningom lämnar väl de i kåren beslutande sin låtsasvärld och sandlåda och, får man hoppas, inser med rodnande kinder sin omognad.
Hoppas endast att hotet inte sätts i verket med påföljd av livslång skam.

3 kommentarer:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej!

Problemet är ju att politikerna inte förstår konsekvenserna av sina egna beslut.

Skulle man tex införa det här med att studenter från icke-EU länder
måste betala, så kommer tex mycket
av internationaliseringen att stanna av på universitet och högskolor, eftersom ingen kommer att söka sig hit längre utan de
kommer att välja andra länder istället.

Tittar man på andra ställen än Lund så är man inte alls så extrema utan man tittar på den verklighet man har och man har lyssnat in vad som sägs ärligt bland de studenter som finns här
nu från icke-EU länder, och de säger rakt ut att om det införs avgifter så kommer de inte tillbaka.

Tittar vi på tex Malmö Högskola som satsat stor på det här med internationalisering, så skulle dessa avgifter göra att de genast får ett mycket färre studenter som kommer från andra länder, vilket gör att hela internationaliseringsarbetet riskerar att bli bortkastat. Speciellt för enheter inom högskolan där den internationella profilen är det man lever på och som har skapat ett gott anseende, tex IMER (International Migration and Ethnic Relations) vid Malmö Högskola. Här har man samverkan med många universitet utanför EU och som det här nu så kommer både studenter och lärare/professorer hit till oss. Studenterna skulle inte komma i samma takt som nu är fallet. Tex så skulle samverkan med både Sydafrika, Australien, Kanada och Amerika säkerligen skadas om avgifter införs.

Vi vill inte att denna internationella profil skall undermineras och skadas avsiktligen av politikerna, som inte tycks se fördelen av denna samverkan och detta utbyte med länder utanför EU.

Risken är snarare den att den här typen av internationellt fokuserade enheter flyttar bort från Sverige kanske på sikt till och med bryter sig loss helt och flyttar till ett icke-EU land istället där man inte motarbetas av politikerna.

Så därför är det viktigt när man förändrar och inför avgifter att
man tar hänsyn till att hela enheter kan undermineras och deras anseende, men även Sveriges anseende i världen kan skadas genom ett sådant här politiskt beslut.

Risken är överhängande att de som brinner för de internationella frågorna och som ser världen större än Sverige och EU lämnar landet och utvandrar/emigrerar permanent för att kunna fortsätta
med de internationella engagemanget utan att riskera råka ut för att politiker blandar sig i och försöker underminera och skada verksamheten.

Därför är det viktigt att vi sätter stopp för genomförandet av avgifter för ICKE-EU studenter till dess att Regeringen på ett ansvarsfullt sätt återkommer och presenterar hur man avser ta ansvar för de skador som man riskerar att utsätta det internationella samarbetet och den
globala samverkan som finns vid tex IMER vid Malmö Högskola.

Dvs, hur skall samverkan kunna fortsätta fungera som den gör nu då vi har stor nytta av att studenter kommer hit från andra länder utanför EU, tex från Sydafrika och andra afrikanska länder, men även andra länder/nationer utanför EU.

Vi har ännu inte sätt något av de stipendier som regeringen talar om.

Innan dessa finns i verkligheten så måste det bli som så att beslutet om att införa avgifter för studenter från ICKE-EU länder inte verkställs/genomförs.

Vill Regeringen verkligen förstöra allt det internationella arbete och allt det internationella engagemang som finns vid tex IMER bara för att plocka billiga politiska poäng? Eller tänker man leva med att det blir en drastisk minskning av studenter från ICKE-EU länder, och att man även riskerar att tappa svenska studenter till andra länder därför att de känner att de motarbetas av politikerna som inte tycks förstå varför det internationella utbytet är så viktigt oavsätt om det är EU eller ICKE-EU studenter vi talar om.

Mvh

Mikael

Göran B:son Asklöf sa...

Mikael!
Din mångordiga kommentar till trots ursäktar det inte på något sätt en så barock åtgärd som den som LUS hotar med.
Det stärker inte saken ett skvatt,snarare tvärtom.
Tydligen har era argument inte räckt till i debatten.
Tänk efter före och argumentera sedan brukar vara ett bra recept.

Sylvia Asklöf sa...

Det här tilltaget är helt oacceptabelt av LUS. Fullständigt odemokratiskt och fullständigt egotrippat. Vad blir bättre av att magnoliorna ryker? Och vad gör ni om beslutet en gång rivs upp? Återplanterar dem?

Väx upp!!